מיצוי קנאביס

5 שיטות מיצוי הקנאביס הנפוצות ביותר

מדריך למיצוי קנאביס

מיצוי קנאביס הופך פופולרי יותר ויותר. ניתן לייצר תמציות קנאביס בשיטות מיצוי שונות. כל שיטת עיבוד של קנאביס יכולה לייצר שמן קנאביס מלא בקנבינואידים (Cannabinoids), טרפנים (Terpenes) ותרכובות חיוניות אחרות. אלה ידועים בהשפעות הטיפוליות שלהם. המדריך שלנו עובר על השיטות הנפוצות ביותר למיצוי קנאביס.

לא כל סוגי מיצוי הקנאביס נוצרו שווים

ישנן דרכים רבות להפריד בין החומרים הפעילים בצמח הקנאביס לבין הבלתי רצויים כמו שומנים ושעווה.

ראשית, נדבר על ההבדל בין שתי שיטות מיצוי הקנאביס העיקריות: טכניקות ללא ממס וטכניקות על בסיס ממס.

ללא ממס
טכניקות מיצוי ללא ממיסים לא משתמשות בממסים כימיים כגון גז בוטאן, אלכוהול או cO2. אלא משתמשות במגוון שיטות ערבול וכן במכונות המשתמשות בחום נמוך ובלחץ. זאת כדי לפרק או להמיס את הטריכומות הקנבינואידיות מצמח הקנאביס.

על בסיס ממס
טכניקות מיצוי על בסיס ממס משתמשות בכימיקל נדיף כדי להמיס את הטריכומות משאר חומרי צמח הקנאביס. זאת על מנת לייצר שמן קנאביס חזק. לאחר תהליך ההפרדה, הממס מוסר בתהליך טיהור, כך שנשאר מוצר סופי מרוכז ללא החומר הצמחי.

כל שיטות מיצוי הקנאביס הן בדרך כלל יעילות. אך לכל אחת יש יתרונות וחסרונות משלה בכל הנוגע לכמות הסופית והאיכות של שמן קנאביס ושמן המפ.

בשלב זה, חשוב להסביר את ההבדל בין תמציות ותרכיזים

תמצית (Extract)
תמציות הן מוצרים מרוכזים על בסיס ממס. תמציות הן מוצקים אבל לא כל המוצקים הם תמציות.

תרכיז (Concentrate)
תרכיזים הם כל מוצר קנאביס מרוכז המיוצר בטכניקות מבוססות ממס או נטולות ממס.

ככל שתיכנסו פנימה לנושא של סוגי תרכיזי קנאביס, תיתקלו בייעודים שונים המותאמים לסוג התרכיז שתבחרו.

בין ים המוצרים המציפים את השוק, תתקלו במוצרי התרכיז הבאים:

תַּבְדִּיד (Isolate)
תבדידים מכילים קנבינואיד בודד (בדרך כלל בריכוז של יותר מ-97% ועד 99.99% קנבינואיד בודד).

תזקיק (Distillate)
שמן קנבינואיד מבודד למחצה מיוצר בתהליך זיקוק (בדרך כלל בריכוז של בין 85% ל-95% מקנבינואיד בודד נכנסים לקטגוריית התזקיקים)

ספקטרום רחב (Broad-Spectrum)
מיצוי של ספקטרום רחב הוא מיצוי מלא של קנבינואידים וטרפנים ללא ה-THC.

ספקטרום מלא (Full-Spectrum)
מיצויים של ספקטרום מלא, הידועים גם כתמציות צמחים מלאות מכילים THC, CBD, קנבינואידים אחרים (הנמצאים בריכוזים נמוכים יותר) וכל מרכיב פעיל אחר בצמח הקנאביס.

מעבר לייעוד של מוצרים אלה, תוכלו למצוא סוגים רבים של מיצויים. מיצויים השונים במראה, במרקם, בעקביות, בעוצמה ובטוהר בהתאם לאיכות חומר הגלם ותהליכי המיצוי בהם נעשה שימוש.

סוגים נפוצים של מיצוי צמחים

שמנים (Oils)
שעווה (Wax)
ניצנים (Budder)
פתיתים (Crumble)
קיצוץ (Shatter)
שרף חי (Live Resin)
תבדיד (Isolate)

סוגים נפוצים של מיצוי קנאביס

קייף (Kief)
חשיש (Hash)
חשיש בועה (Bubble hash)
שרף (Rosin)

במהלך השנים, שיפורים בטכנולוגיית המיצוי אפשרו לעבד קנאביס בשיטות עדינות למיצוי קנבינואידים ולשמור על רוב התרכובות הפעילות של הצמח.

כיום, יצרני וצרכני הקנאביס והמפ מחפשים יותר מ-THC או CBD במיצוי שלהם. למיצויים ספקטרום מלא עשירים בטרפנים (HTFSE) יש קהל רב הממשיך לגדול.

טרפנים (Terpenes) הם השמנים הריחניים המצויים בצמח. טרפנים נחשבים כמעצימים היתרונות הבריאותיים של הקנבינואידים. זאת תוך מזעור תופעות הלוואי השליליות שלהם.

מיצוי THC

שיטות מיצוי קנאביס על בסיס ממס

שיטות מיצוי מבוססות ממס מייצרות מיצויים בעלי עוצמה גבוהה. במערכת לולאה סגורה, הממס עובר דרך כלי המכיל חומר צמחי. הממס מסיר מהחומר הצמחי את הרכיבים בעלי הערך (THC, CBD, CBN וכו׳). מפרידים את הממס מהשמן שקיבלנו בכלי נפרד. לאחר שהממס חוזר ניתן להשתמש בו שוב ושוב.

לאחר שהממס שוטף את החומר הצמחי מתקבל שמן גולמי. השמן הגולמי המתקבל עובר תהליך זיקוק המסיר את התרכובות הלא רצויות ומשאיר את התרכובות הרצויות. טיהור הממס כולל שימוש בתא ואקום ובמשאבה כדי לאדות את הממס תוך שמירה על הקנבינואידים והטרפנים בשרף המרוכז.

יצרני מיצויים עשויים לעשות שיפורים כמו תיקון צבע כדי לשפר את הצבע והבהירות של המיצוי. או לבצע תיקון THC המסיר את התרכובות הרעילות מהמוצר הסופי.

בדיקות אנליטיות של המיצוי שהתקבל מספקות ליצרנים ולצרכנים פרופיל כימי של הקנבינואידים של הצמח (בעיקר THC ו-CBD), ולעיתים גם טרפנים. בדיקות אנליטיות בודקות גם מזהמים כמו חומרי הדברה, שאריות ממסים ומתכות כבדות.

למדינות המאפשרות שימוש בקנאביס למטרות רפואיות ופנאי יש לרוב מגבלות סף המחייבות את היצרנים לבדוק את המוצרים שלהם לפני מכירה לצרכנים. אם בדגימת המוצר יש יותר ממגבלת הזיהום המותרת, לא ניתן למכור את המוצר.

מיצוי קנאביס גז בוטן

1. מיצוי פחמימנים

אחת משיטות המיצוי הפופולריות והיעילות ביותר על בסיס ממס היא מיצוי פחמימנים. ידועה גם בשם מיצוי שמן חשיש בוטאן (BHO). פחמימנים כמו בוטאן ופרופאן הם ממיסים העשויים מחומר אורגני מתכלה ומשמשים גם כממיסים בתעשיית עיבוד המזון.

בתעשיית הקנאביס, פחמימנים יכולים ליצור מגוון רחב של מיצויי קנאביס ובאיכות גבוהה. בוטאן ופרופאן הם פחמימנים קלים, הנקראים כך על שם משקלם המולקולרי הנמוך. בוטאן הוא הממס הפופולרי ביותר, אך חלק מהיצרנים משתמשים בתערובת של בוטאן ופרופאן (בדרך כלל 70/30) כדי לשמר יותר מהטרפנים של הצמח.

נקודת הרתיחה הנמוכה של בוטאן ופרופאן מאפשרת ליצרנים להשתמש בטמפרטורות נמוכות במהלך תהליך המיצוי. דבר זה מסייע לייצור של תמציות ספקטרום מלא עם רוב הקנבינואידים והטרפנים של הצמח.

שיטת ייצור שמן חשיש באמצעות בוטאן קיבל פרסומים שליליים בעקבות יצרני מיצויים חובבנים, אשר אינם מבצעים את התהליך כראוי ועקב כך קורים פיצוצים.

במעבדה מסחרית, העומדת בכל חוקי הבניין והאש, מערכות אוורור וגילוי גז, כמו גם בקרות בטיחות אחרות, קיימות כדי לשמור על בטיחות היצרנים והפועלים ולמנוע פיצוצים. תהליכי מיצוי עם גז בוטאן ומוצרים המיוצרים על ידי יצרנים מורשים הם בדרך כלל בטוחים ויעילים.

יתרונות השיטה

יעילות
למיצוי פחמימנים יש קצב ייצור מהיר משמעותי משיטות אחרות כגון cO2. בנוסף, נקודת הרתיחה הנמוכה יחסית של מיצוי באמצעות בוטאן ופרופאן מאפשרת ליצרנים לשמר יותר רכיבי קנאביס והמפ.

כמות
כמות מיצוי הפחמימנים יכולה להיות גבוהה יותר משמעותית משיטות מיצוי עם cO2.

גיוון
על ידי שימוש בתערובות שונות של פרופאן ובוטאן, יצרנים יכולים ליצור מגוון רחב של מיצויי קנאביס כדי לענות על כל צורך צרכני.

שרף חי
מיצוי פחמימן היא השיטה היחידה שיכולה לעבד חומר צמחי טרי וקפוא לשמן איכותי הנקרא שרף חי. ממיסים משיטות מיצוי אחרות אינם מסוגלים להפיק שמנים מחומר צמחי שלא התייבש.

בטיחות
יצרני קנאביס משתמשים בפחמימנים שהוגדרו כבטוחים לשימוש על ידי ה-FDA. בנוסף, התהליך מתרחש בלחץ נמוך יחסית מאשר מיצוי עם cO2.

2. מיצוי cO2

שיטת מיצוי באמצעות פד״ח הנקראת cO2 על-קריטי. הינה שיטת מיצוי נפוצה נוספת המשמשת לבידוד קנבינואידים ספציפיים מצמח הקנאביס. פחמן דו חמצני נחשב לאחד הממיסים הלא רעילים והידידותיים לסביבה המשמשים כיום. בדרך כלל, מיצוי cO2 אינו משאיר שאריות של רעלים ונמצא בשימוש נפוץ בייצור משקאות ומזון.

תחת לחצים וטמפרטורות סטנדרטיים, פחמן דו חמצני הוא גז, אך כאשר הוא מחומם מעל הטמפרטורה הקריטית שלו (31ºC) והלחץ הקריטי (1,070psi), cO2 הופך למצב נוזלי-גזי, המכונה נוזל סופר קריטי, המציג מאפיינים של גם גז וגם נוזל.

בתהליך שיטת מיצוי זו ה-cO2 נשטף על ניצני הקנאביס. במצב זה, ה-cO2 יכול לחלחל בקלות דרך כל חריץ של החומר הצמחי ולהפריד בין ה-THC, CBD ותרכובות רצויות אחרות מהצמח.

לאחר ההפרדה, הפד״ח מתאדה מהחומר הצמחי ומכשיר אשר מייצר עיבוי (קונדנסר) הופך את הגז לנוזל כדי שניתן יהיה למחזר אותו ולהשתמש בו ליצירת מיצויים נוספים. במקרים מסוימים, המיצוי הגולמי דורש זיקוק להסרת שומנים לא רצויים, שעווה ותרכובות לא רצויות אחרות.

בשיטת cO2 מיצוי תת-קריטי דומה לתהליך מיצוי העל-קריטי אך דורש לחץ וטמפרטורה נמוכים יותר. בעוד ששיטת מיצוי cO2 תת-קריטי עשוי להימשך זמן רב יותר ולייצר כמות נמוכה יותר, הוא יכול לעזור לשמר יותר מהשמנים העדינים של הצמח כמו הטרפנים הרגישים לטמפרטורה.

שיטת מיצוי cO2 תת-קריטי מייצר מיצוי בעל צמיגיות רבה יותר בהשוואה לשיטת מיצוי cO2 על-קריטי אשר מייצר מיצוי חמאתי.

יתרונות השיטה

בטוח
cO2 אינו דליק ואינו רעיל, ויוצר משיכה צרכנית גדולה יותר למוצריו. עם זאת, כל שיטות מיצוי הקנאביס יכולות להיות בטוחות לשימוש וייצור עם בקרות בטיחות נכונות.

נגיש
cO2 זמין בקלות במחיר זול יחסית, אם כי לציוד המיצוי עשויות להיות עלויות מראש גבוהות יותר משיטות אחרות.

ניתן לכוונון
ידוע כממס שניתן לכוונן, cO2 יכול להתנהג בצורה שונה תחת ערכים שונים של טמפרטורה ולחץ. יצרנים יכולים לכוונן את הערכים הללו כדי לבחור בקפידה את התרכובות הרצויות שהם רוצים להפריד. עם זאת, ל-cO2 יש מגבלות פיזיקליות כממס ואינו יכול לייצר מיצוי ספקטרום מלא של טרפנים. אז בעוד שהוא יכול לייצר מיצוי טרפנים בנפרד מקנבינואידים, הוא ממצה רק מגוון קטן של טרפנים. רובם נותרים בחומר הצמחי או מושמדים בתהליך המיצוי.

מיצוי קנאביס עם אלכוהול

3. מיצוי אלכוהול / אתנול

אלכוהול הוא ממס נפוץ המשמש למיצוי קנאביס. אתנול הוא אלכוהול דגן דליק העשוי מתסיסת סוכרים צמחיים מדגן, בעיקר מתירס. כממס בדרגת מזון, אתנול יעיל בהפרדת קנבינואידים וטרפנים מקנאביס והמפ בכמויות גבוהות.

תהליך מיצוי האתנול יכול להתרחש תחת מגוון רחב של טמפרטורות קרות וחמות, בהתאם לתוצאה הרצויה. יצרני מיצוי משתמשים בטמפרטורת החדר או באתנול צונן. הממס נשטף על חומר הגלם הצמחי כדי להמיס את הקנבינואידים והטרפנים שלו.

לאחר תהליך המיצוי, מסירים את האתנול באמצעות מכשיר איוד כדי לשפר את טוהר המיצוי. תהליך הסרת האתנול יכול גם לעזור להיפטר מרכיבים לא רצויים ליצירת מיצוי טעים וטהור לתעשיית ההמפ.

כממס קוטבי, אתנול יכול בקלות להיקשר לתרכובות המסיסות במים בצמח. כתוצאה מכך, אתנול עלול לייצר מיצוי גולמי עם כמויות גבוהות יותר של חומרים לא רצויים הדורשים הסרה לאחר העיבוד.

בנוסף, נקודת הרתיחה של אתנול גבוהה יותר מפחמימנים כמו בוטאן, מה שיכול להפחית את ריכוז הטרפנים במוצר הסופי. אתנול יכול להיות טוב לייצור תזקיקים או לייצור מוצקים, אבל לא יצליח ליצור מוצרים בספקטרום מלא עם אחוז גבוה של טרפנים.

שיטת מיצוי קנאביס באמצעות אתנול בטוחה ויעילה. למעשה, אתנול משמש בדרך כלל כחומר משמר במזון ונחשב בטוח בדרך כלל על ידי ה-FDA. אם רוצים לייצר כמויות גבוהות של מיצוי קנאביס לשימוש מסחרי – מיצוי באמצעות אתנול היא השיטה העדיפה.

יתרונות השיטה

אחסון
בדרך כלל, מתקני ייצור רשאים לאחסן יותר אתנול בהשוואה לחומרי מיצוי אחרים.

בטוח
לאתנול יש סיכון נמוך לרעילות וכממס בדרגת מזון, בטוח לשימוש במיצוי קנאביס.

חסכוני
בנוסף להיותו יעיל במיצוי קנבינואידים וטרפנים, לאתנול יש עלויות חשמל ועבודה נמוכות יותר. כמו כן, גם כיוון שהיצרנים מגדילים את כמויות ייצור הקנאביס שלהם.

מיצוי פרחי קנאביס

שיטות מיצוי ללא ממס

חשיש שנלחץ ביד, שפותח לפני מאות שנים, הם הצורות המוקדמות ביותר של מיצויים נטולי ממיסים. שיטות מיצוי ללא ממיסים אינן משתמשות בממיסים כימיים כדי להוציא את השמנים הטבעיים של הצמח. במקום זאת, הם משתמשים במגוון טכניקות ומכונות ערבול המשתמשות בחום ולחץ כדי להפריד את השרף מהצמח.

4. ערבול/קיצוץ

שיטות ערבול שונות יכולות לשבור את הטריכומות מניצני פרחי הקנאביס או לקצצם. לדוגמה, אוסף של טריכומות קנאביס, מופרדים מהצמח באמצעות מגוון רשתות או מסננות. באמצעות ערבול ידני או מכני, המסננות מפרקות את הטריכומות השרפיות, הנאספות בתחתיתן. ניתן להשתמש ב-Kief להכנת מגוון מוצרי קנאביס כמו חשיש דחוס ולהעלות את העוצמה של ג’וינטים ועשבים יבשים לבד.

בבית, צרכני קנאביס יכולים להשתמש במטחנה תלת-חדרית, שעוזרת לאסוף את הקיף במיכל התחתון ואת הפרח הטחון במיכל האמצעי. Kief יכול להצטבר בתא וניתן להשתמש בו כדי למלא קערות וג’וינטים.

מיצוי באמצעות מי קרח, צורה נוספת של מיצוי באמצעות ערבול, כוללת הכנסת הקנאביס לתערובת של קרח ומים בסדרה של שקיות רשת. כשהם תוססים, המים הקרים מקלים על שבירת הטריכומות הנופלות לתחתית השקיות לאיסוף מאוחר יותר. שיטות אלו יכולות לייצר מיצוי עם רמת קנבינואידים בין 50% ל-70% THC.

יתרונות השיטה

בטיחות
עבור צרכנים רבים המודעים לבריאות, מיצוי נטול ממסים מעניקה להם שקט נפשי. בנוסף, אין סיכון לרעילות או פציעה במהלך הייצור עקב היעדר ממסים דליקים.

חסכוני
טכניקות ערבול או שימוש במי קרח חסכוניות ליצרנים ביתיים ויצרנים מסחריים.

5. מיצוי בחום ולחץ

עם מערכות ללחיצת שרף, לחץ וחום נמוך משמשים להמסה וסחיטת השרף הדביק מהחומר הצמחי (קייף, קיצוץ, ניצנים). התהליך דומה לאופן שבו מייצרים שמן זית. בתהליך ייצור שמן הזית, מערכות המיצוי שוברות את תאי הצמח ומשחררות את שמני הצמח לצריכה.

השמן הדביק, הכהה והחזק שנוצר נקרא רוזין (Rosin). ניתן לצרוך רוזין כדאב (dab) או להחדיר למגוון מוצרים כולל מאכלים, תמציות וקרמים למריחה מקומית. רוזין חי (Live rosin) הוא צורה נוספת של רוזין, המשתמשת בפרחים קפואים טריים לטעם וארומה טובים יותר.

בקנה מידה קטן יותר, משתמשי קנאביס יכולים להשתמש במחליק שיער פשוט ובכמה פרחים כדי ממש לסחוט את השרף באמצעות לחץ בדרגת החום הנמוכה ביותר. אמנם הוא לא יפיק מיצוי בדרגה גבוהה כמו מיצוי רוזין מסחרי, אך הוא יכול לספק למשתמשים מוצר מרוכז ועוצמתי.

יתרונות השיטה

קל
כבישת רוזין פשוטה יותר לביצוע מאשר שיטות מיצוי מבוססות ממס.

בטוח
אין סכנת פיצוצים בבית או במעבדה.

מגוון
יצרנים יכולים לשנות את רמות החום והלחץ כדי לייצר מיצויים נטולי ממס במגוון איכויות.

איכות
המיצויים האיכותיים ביותר נוצרים באמצעות לחיצת רוזין.

מהי שיטת המיצוי הטובה ביותר?

כצרכן, איך אפשר לדעת איזה שיטת מיצוי קנאביס הוא הטוב ביותר עבורך? יש בכלל אחד הכי טוב? בסופו של דבר, הסוג הטוב ביותר של מיצוי קנאביס משתנה מאדם לאדם. איכות המיצוי תלויה בחומר הגלם ובתהליכים בהם משתמשים.

משתמשים אשר חוקרים על שרשרת האספקה של חברה יצרנית יכולים לקבל הבנה טובה יותר של איזה מיצוי יעבוד הכי טוב עבורם. באיזה חומר גלם הם משתמשים? האם המוצר נבדק? האם זה ספקטרום מלא או רחב?

משתמשים מסוימים עשויים להישען על סוגים מסוימים של מיצויים כגון תזקיקים, בידודים או מוצרים בעלי ספקטרום מלא למגוון מטרות רפואיות. שיטות מיצוי מסוימות טובות יותר מאחרות ביצירת סוגים שונים של מיצוי צמחים.

למשל, אניני קנאביס המחפשים תמציות עם תכולת הטרפנים הגבוהה ביותר האפשרית יפנו באופן טבעי למיצוי BHO – מיצוי פחמימנים. מכיוון שפחמימנים טובים בהרבה בשמירה על הטרפנים הנדיפים בצמח.

עם זאת, צרכנים המחפשים חוויה נטולת THC עם מוצרי קנאביס שמקורם בקנאביס (לא המפ) עשויים לחפש מיצויים על בסיס אתנול, מכיוון שאתנול הוא הסטנדרט בתעשייה בהפקת מיצויי CBD בנפח גבוה.

ללא קשר לאופן הכנת המיצוי, אחסון המוצר לאחר הרכישה יכול להשפיע באופן משמעותי על איכות המיצוי וחיי המדף. מיצוי קנאביס יש לאחסן תמיד במקום קריר, יבש וחשוך כדי למנוע פירוק קנבינואידים באמצעות דה-קרבוקסילציה בנוכחות חום, אור וחמצן.

למה חשוב ציוד מיצוי באיכות גבוהה?

לא משנה באיזה סוג של שיטת מיצוי קנאביס בוחרים, האיכות והכמות יהיו תלויות במידה רבה בחומר הצמח הגולמי, ניסיונו של מי שמבצע את המיצוי ואיכות ציוד המיצוי.

addipure

למגוון מוצרים למיצוי קנאביס >

עוד מאמרים שיעניינו אותך

    יש לכם שאלה? צריכים יעוץ? כתבו לנו!

    איפוס סיסמה

    תוך כמה רגעים תקבל לינק לדוא״ל שלך. יש לפתוח את הלינק על מנת לאפס את הסיסמה.

    %

    חבילת חסכון

    הנחת הפריטים בחבילת החסכון תבוטל בהסרת פריט שהינו חלק מחבילת החסכון. האם להסיר את הפריט?