הורמוני-צמיחה

מווסתי צמיחה לצמחים

מווסתי צמיחה: חברים או אויבים?

ישנם חומרים רבים שגורמים לוויסות של מנגנון הגידול בצמחים. חלקם עשויים להיות טובים מאוד לבריאות הצמח, היבול ולנו. בעוד חלקם עלולים להיות מסוכנים למגע או לצריכה.

מווסתי צמיחה לצמחים (Plant Growth Regulators – PGR’s). חלקם יכולים לעזור ליבול שלכם לשגשג, בעוד אחרים יכולים לגרום לשלל בעיות.

אז איך יודעים באילו מווסתי צמיחה לצמחים כדאי להשתמש ובאיזה אופן? האם מווסתי צמיחה הרוויחו ביושר את המוניטין השלילי שלהם בקרב חלק מתעשיית גידול הקנאביס? או האם מדובר בהכללה שאיננה נכונה?

על כל השאלות הללו נשתדל לענות עבורכם בהמשך המאמר.

מהם מווסתי גידול צמחים (PGR’s)?

PGR’s או בשמם השני “פיטו-הורמונים”. הם כימיקלים המשמשים לשינוי כלשהו בשלבי הצמיחה והפריחה. PGR’s מסייעים למגוון מצבים בצמח כגון: הגדלת הסתעפות, דיכוי תהליך צמיחת ענפים, זירוז פריחה חוזרת, הסרת פרי עודף או שינוי בבשלות הפרי.

גורמים רבים משפיעים על ביצועי מווסתי הצמיחה בצמח. כגון: מידת הספיגה של הכימיקל בצמח, גילו של הצמח, מינון, תזמון, הזן של הצמח ותנאי מזג האוויר לפני, במהלך ואחרי הוספת מווסתי הצמיחה ליבול.

יש לציין שמווסתי צמיחה לצמחים יכולים להיות טבעיים או סינתטיים וחלקם נוצרים בצמח באופן טבעי. לדוגמה: Triacontanol (תריאקונטאנול) מווסת צמיחה. הוספת תריאקונטאנול לצמח תסייע לו לייצר מבנה שורשים חזק. תריאקונטאנול נוצר באופן טבעי בטבע, בשעוות דבורים. אשר לעיתים מוצאת את דרכה לקרקע, וממנה לצמחים בסביבה. דבר זה הוביל את בני האדם לגלות את הפוטנציאל של תריאקונטאנול כמווסת צמיחה עוד לפני שהמושג היה קיים.

רוב מווסתי הצמיחה המשמשים כיום נגזרים ממרכיבים טבעיים או שהם מסונתזים מרכיבים טבעיים. זאת בשל הניסיון המר במהלך המאה הקודמת עם מווסתי צמיחה סינתטיים שגרמו לבעיות בריאותיות ופגיעה קשה ביבולים.

סוגים שונים של מווסתי צמיחה

ניתן לקבץ את כל מווסתי הצמיחה בצמח לחמישה סוגים עיקריים:
Auxin – אוקסינים
Cytokinin – ציטוקינים
Gibberellin – גיברלינים
Abscisic Acids – חומצה אבסציסיט
Ethilen – אתילנים.

בכל אחד מהסוגים הללו יש שורה שלמה של יסודות, שילובים כימיים וחומרים פעילים. ההבנה לאיזו קטגוריה שייך מווסת צמיחה מסויים תעזור לכם לקבוע אילו מווסתי צמיחה טובים עבור הצמחים שלכם.

מווסתי צמיחה מסוג אוקסין – אחראים לצמיחה של ענפים ארוכים בצמחי ירקות, ובצמחי פרי. הם יכולים לסייע במניעת נשירת פירות מוקדמת ויכולים גם לעזור בפריחת ניצנים, וחיזוק הצמח אל מול איתני הטבע כגון: רוח, גשם ועוד.

ציטוקינין יכולים לשמש כמאיצים או לחילופין גם כמאטים את צמיחת הצמח. לכן, ישנה חשיבות גדולה להבנה אילו ציטוקינים פועלים על סוגי הצמחים השונים.

לגיברלין יש תפקיד בביטוי הרבייה של הצמח ותפקודו. זה אומר שאם אתם רוצים להחליט על מין הצמח או להתחיל בתהליך של ייצור זרעים ואבקה – גיברלין הוא מווסת הצמיחה שישמש כדי להגדיל את היבול.

חומצות אתילן ואבססיס משמשות להאטת הצמיחה ולהאטת הידרדרות התאים. הן גם מעכבות את צמיחת הענפים, כך שאלו ישמרו על הצמחים שלכם בריאים לאורך זמן.

הורמוני גדילה לצמחים

הורמוני צמיחה בצמח

מווסתי צמיחה: חברים או אויבים?

אז האם מווסתי צמיחה לצמחים טובים או רעים? ובכן, זו תשובה קצת מסובכת. בואו נודה בזה – כשזה מגיע למווסתי צמיחה כנראה שתוכלו למצוא אותם בכמעט כל מוצר בסופר הקרוב לביתכם. אם אתם רוכשים מוצרים צמחיים בסופרמרקט, סיכוי סביר שרובם נחשפו למווסת צמיחה כלשהו.

יש להתייחס ברצינות רבה לשימוש במווסתי צמיחה וכדאי לנהוג בזהירות איתם. תדעו מה אתם רוצים להשיג לפני שאתם משתמשים בהם אבל הם בהחלט לא אויבים. אנו יכולים לרתום רבים מהם לאינספור יתרונות שהם מספקים לצמיחת צמחים.

מה הסיפור של אתילן?

אתילן הוא מווסת הצמיחה שבו נעשה השימוש הנרחב ביותר מבין כל מווסתי הצמיחה. אתילן בא לידי שימוש בכמעט כל מטע בננות בעולם, תפוחים, אוכמניות ושאר גידולים של פירות שונים.

פעמים רבות המתנגדים לשימוש במווסתי צמיחה נוהגים לשכוח את השימוש הנרחב בהורמון הצמיחה אתילן. פיטו-הורמון שנחשב לבטוח בשימוש מושכל באינספור גידולים שונים ברחבי העולם. בעיקר בגידולי בננות ותפוחים. אתילן כה פופולארי לשימוש בשל התפקיד שהוא יכול למלא במעבר בין תקופת הנעורים לבגרות של הצמח.

מחזור החיים של הצמח הכולל צמיחה, רבייה והזדקנות של החלקים הבסיסיים של הצמח – עלים, פרחים ופירות. צמיחה והזדקנות של העלים – פרחים ופירות, קשורים במספר רשתות גנטיות שבהן הפיטו-הורמון אתילן ממלא תפקיד מפתח יחד עם הורמונים נוספים. יחד הם משלבים אותות שונים וגורמים לאופטימיזציה בשלבים ספציפיים בתהליך הגדילה של הצמח. בנוסף לרבייה ואריכות ימים של החלקים השונים בצמח.

שינויים ברמת האתילן – בשימוש באתילן, המגדלים בעצם מווסתים באופן ישיר או עקיף את תוחלת החיים של הצמח / הפרח / הפרי.

מווסתי צמיחה בעולם הקנאביס

עבור צמח הקנאביס, מווסתי צמיחה בצמח משמשים בעיקר כדי לשנות את מראה הפרחים, להגדיל את היבול או להפוך את גודלם של הצמחים ביבול לאחיד.

חלק ממגדלי הקנאביס טוענים שמווסתי צמיחה מוסיפים לבריאות הכללית של הצמח. מה שהופך את הצמח לחזק יותר ועמיד יותר בפני מחלות.

עם זאת הרבה מהבעיות עם מווסתי צמיחה – במיוחד סינתטיים, נובעות ממגדלים פחות הגונים, המעוניינים להגדיל את הרווחים שלהם. זאת על חשבון איכות המוצר ובריאות הצרכן ומוסיפים יותר מידי מווסתי צמיחה או מסוגים פחות איכותיים.

בסופו של דבר, מה שקובע את האיכות של יבול קנאביס הוא רמות הטרפנים והקנבינואידים בטריכומות של הצמח. ולא צורת הפרח.

למווסתי צמיחה סינתטיים יש השפעה רבה על תפקודי הטריכומות שעל פרחי הצמח, אשר אחראים בצורה ישירה לסגולות הרפואיות ולשאר התכונות המוערכות של צמח הקנאביס.

הורמוני צמיחה בקנאביס

הורמוני צמיחה וגידול קנאביס

מהו קנאביס שגידלו אותו בעזרת מווסתי צמיחה?

מווסתי צמיחה הם הורמוני גדילה מלאכותיים המשמשים את מגדלי הקנאביס כבר שנים רבות. שימוש במווסתי צמיחה נעשה כדי להניע צמיחה מהירה, להעלות את מסת השורשים, להניע את תהליך הפריחה ולשנות שלל מאפייני צמיחה אחרים לרבות גודל ומשקל הפרחים הסופי.

גידולי קנאביס אשר גדלו בעזרת מווסתי צמיחה גדלים מהר יותר ומניבים יבולים גדולים יותר. מה שהופך את המווסתים למועילים מאוד למי שהמשקל הסופי של הפרחים חשוב לו.

ישנם הורמונים רבים של מווסתי צמיחה של צמחים לגידול צמחים שונים. אבל בגידול קנאביס החומרים הנפוצים ביותר הם:

Paclobutrazol – גורם לצמח הקנאביס לגדול מהר יותר ובעל פרחים גדולים יותר.

Daminozide Alar (אלאר) – מגביר את תפוקת הפרחים הכוללת של הצמח. מווסת צמיחה זה נחשב למסוכן משנות השבעים, ובעבר נעשה בו שימוש בעיקר בשוק השחור של גידול הקנאביס. ל-אלאר מוניטין שלילי, למרות מחקרים שמראים שעל מנת לצרוך אותו ברמה מסוכנת, יש לצרוך כמויות שאינן אפשריות לאדם אחד. בכל זאת, לא מומלץ.

Chlormequat Chloride – משמש להאצת צמיחה ופריחה. משמש במקומות מסוימים בעולם בגידולי קנאביס תעשייתיים. בעיקר מזרז את תהליכי גדילה של הצמח וכך מקצר את הזמן שתחכו לקטיפת היבול.

הרשימה הזו מורכבת משלושת מווסתי הצמיחה הנפוצים ביותר כרגע בשוק האמריקאי. אך ניתן לראות את השימוש ההולך וגובר בהם, גם באירופה ומדינות נוספות במזרח התיכון וצפון אפריקה.

מה כוח ההנעה מאחורי מווסתי הצמיחה בתעשיית הקנאביס?

לאלו מכם שהחזיקו פרחים דחוסים או צפופים של קנאביס, סביר להניח שחשבתם לעצמכם: “זהו פרח ברמה גבוהה”. המראה הקומפקטי הצפוף בולט במיוחד בהשוואה לפרחים פחות דחוסים ואווריריים יותר. במקרים מסוימים אפשר גם להריח ארומה שמזכירה קצת ריח של דלק. אלו בדרך כלל סימנים שייתכן שהקנאביס שלפניכם גדל באמצעות מווסתי צמיחה.

מבחינה גנטית חלק מהזנים גדלים באופן טבעי צפופים יותר מאחרים. קנאביס מסוג אינדיקה למשל יצמח באופן צפוף יותר מסאטיבה. על כן יש להבין, לא כל צמח דחוס בהכרח גדל בעזרת מווסתי צמיחה. רמות מוגברות של אור, דישון והשקיה אופטימליים נמצאו גם כמגבירים את צפיפות הפרחים. יחד עם זאת, השימוש במווסתי צמיחה מבטיח שהפרחים יהיו גדולים וצפופים יותר מהפוטנציאל הטבעי של הצמח.

גם כאשר גורמים גנטיים וסביבתיים מנוגדים לכך, הרצון לפרחים צפופים המעניקים לקנאביס מראה אידיאלי הוא הגורם העיקרי שמניע את השימוש במווסתי צמיחה בתעשיית הקנאביס.

שימוש במווסתי צמיחה בשלבים שונים של גידול קנאביס

בטבלה שלפניכם מוצגים מווסתי הצמיחה הנפוצים ביותר כיום לפי שלבים בתקופת הגידול בהם נעשה השימוש. הטבלה מציגה את ההשפעה של כל אחד מחמשת ההורמונים על התפתחות צמח הקנאביס.

מחקרים אחרונים הראו כי ישנם סוגים אחרים של הורמונים, כולל ברסינוסטרואידים המווסתים את הצמיחה וההתפתחות של הצמח, יחד עם מערכת החיסון שלו.

זה לא נכון להניח שכל מווסתי הצמיחה בצמח מזיקים. מווסתי צמיחה טבעיים כגון: Chitosan ,Triacontanol ואצות מסוימות אינם גורמים בעיות לצמחים, או לבני אדם כתוצאה מצריכתם.

מניפולציה של מחזורי צמיחה ליבול רב יותר

יש סיבה מרכזית לשימוש במווסתי צמיחה שמקורם בכימיקלים בגידול קנאביס. יבול גדול יותר = ניצנים שמנים יותר = יותר רווח. זו עובדה עצובה שמניע “הרווח” גורם למגדלים מסוימים להתעלם מדברים מטרידים כמו בריאות ובטיחות.

בצמח ישנם מווסתי צמיחה שיעודדו ויחזקו את הצמיחה שלו ולעומתם כאלה שידכאו אותה. ניתן ׳להפעיל׳ גנים מסוימים כדי להאיץ את תהליך הצמיחה כך שצמח יכנס מהר יותר לשלב הפריחה. וניתן גם ‘לכבות’ גנים כדי להבטיח שהצמחים שלכם יהיו נמוכים, ובעלי ענפים קצרים יותר.

תהליך זה שימושי מאוד למגדלים המעוניינים למקסם את שטח הגידול שלהם. וכך מתאפשר לגדל יבולים גדולים יותר על שטח קטן יותר.

איך זה קורה?

מווסתי צמיחה בצמח מגבירים את היבול של גידולי הקנאביס. זאת באמצעות התרחבות סלולארית (של התאים המשמשים את התא בתהליך הפוטוסינתזה) דרך מסלולי העברת אותות. ברגע שגנים מעוררי צמיחה מופעלים על ידי מווסתי הצמיחה, התאים של הצמחים מתחילים לגדול. עקב כך, הציטופלזמה של התא קולטת יותר מים אשר נאגרים בחלולית (וקואולה) המרכזית של התא. כאשר המים נכנסים לתא הצמח, נפח המים של אותה החלולית גדל ודפנות התא מתרחבות.

בנוסף, מווסתי צמיחה בצמח מספקים לתאי הצמח את היכולת לשמור כמות מים גדולה יותר. ההורמון אוקסין מעורב בצמיחת דופן התא. זאת על ידי החמצתו בעזרת חלבוני התפשטות. בנוסף, דופן התא עשוי מתאית הגדלה גם היא הודות לאוקסין.

חלופות טבעיות ובטוחות

עד כה דנו בעיקר במווסתי צמיחה סינתטיים. כיוון שכרגע הרוב המכריע של השוק משתמש באלה אבל האם יש חלופות טבעיות?

כשזה מגיע לגידול קנאביס ורוב היבולים לצורך העניין, עלינו להתחיל עם היסודות. איך אפשר לחקות בצורה הטובה ביותר את אימא טבע? השימוש במווסתי צמיחה בצמח צריך להיעשות כדי להגביר את הפוטנציאל הגנטי של צמח הקנאביס.

אז במקום להשתמש בהורמונים סינתטיים מצמחים מעשה ידי אדם (שנראה שיש להם את ההשפעות המסוכנות יותר), מומלץ לרכוש מווסתי צמיחה אורגניים.

לדוגמא: צ’יטוסן Chitosan. מולקולה אורגנית זו, מופקת מכיטין ונמצאת בשלדים החיצוניים של סרטנים, כמו שרימפס וגמל שלמה. צ’יטוסן מכוון לממברנת הפלזמה והגרעין של תאי הצמח. הצ’יטוסן מווסת את ביטוי הגנים ותהליכים תאיים אחרים. בנוסף, הוא נמצא כמגביר של תהליך הפוטוסינתזה, משפר את צמיחת הצמחים, ממריץ ספיגת חומרים מזינים ומסייע בהפצת זרעים.

לצ’יטוסן יש גם תכונות אנטי-פתוגניות חזקות, המווסתות באופן טבעי תגובות הגנה מולדות בצמחים. זאת כדי להילחם בחרקים פתוגנים ומחלות הנישאות באדמה. מחקר נוסף הראה גם יישומים מבטיחים בצ’יטוסן, להגברת ייצור הפלבנואידים והטרפנואידים במגוון מינים של צמחים.

מווסתי גדילה לא מזיקים ויעילים בתעשיית הקנאביס

ישנן דוגמאות רבות למווסתי צמיחה בהם נעשה שימוש יעיל ובטוח בתעשיית גידול הקנאביס העולמית. בין מווסתי הצמיחה הפופולאריים ביותר בתעשיית הקנאביס בארה״ב, (שהינה חוד החנית של התחום בעיקר בזכות חקיקה מקלה מהעשור האחרון) יש להזכיר את ההורמון גיברלין.

גיברלין הוא מווסת צמיחה של צמחים אשר נעשה בו השימוש הנרחב ביותר בתעשייה. במיוחד בארבעת השלבים הראשונים של נביטת וצמיחת הצמח.

ציטוקינין משמש חוות רבות לגידול קנאביס ברחבי העולם המודרני בשל תכונותיו. כגון: קידום חלוקת תאים, הגדלת תאים והתמיינות (החלוקה) שלהם. הוספת ציטוקינין תעזור לקדם את התפתחותם של שורשים וניצנים. וגם היווצרות והגדלה של העלים. בנוסף לשבירת תרדמת הזרעים על ידי הגברת הפעילות המטבולית.

כל אלו הופכים את מווסת הצמיחה ציטוקינין לכלי יעיל וחשוב בתעשיית גידול הקנאביס העולמית.

ישנם גם מווסתי צמיחה טובים. מווסתים אלה עלולים להיות מסוכנים רק בשימוש שאינו מושכל.

לדוגמא אוניקונאזול Uniconazole – מווסת צמיחה אשר מגדיל את גודל מערכת השורשים של צמחי הקנאביס. עוזר גם לצמחים לפתח מערכת שורשים חזקה יותר שיכולה לעמוד בצריכת המינרלים באדמה באופן טוב יותר. למרות שאוניקונאזול לא נחקר באופן נרחב כמו מווסתי צמיחה אחרים, המחקר הזמין מצביע על כך שהוא עלול להיות מזיק. במיוחד בשימוש לא מיומן.

באילו מווסתי גדילה לא משתמשים?

ישנם מווסתי גדילה שגרמו לבהלה בחצי השני של המאה ה-20. אודות הנזקים שעלולים להיגרם מצריכה של צמחים שגודלו בעזרת מווסתי גדילה לצמחים. בהלה שבחלקה הוכחה עד היום כאינה מוצדקת. וכזאת שנובעת מחוסר ידע, אודות השימוש באותם מווסתי צמיחה. אותה בהלה גרמה למדינות מסוימות לאסור את השימוש בחלק ממווסתי הצמיחה בצמחים.

אך בשנים האחרונות ולאחר מחקר מעמיק, רוב האיסורים הומרו להזהרות שימוש או שימוש בהיתרים על ידי אנשי מקצוע המוסמכים לעבוד עם עזרתם של מווסתי צמיחה.

המקרה של אלאר

בהלת אלאר Alar הידועה לשמצה של 1989. מקרה זה הוא סימן ברור לכך שיש סיכון בשימוש בחלק ממווסתי הצמיחה בגידול קנאביס. אלאר הוא כימיקל מעשה ידי אדם (ידוע גם בשם דמינוזיד), ששימש להבשלה מהירה יותר של דובדבנים ותפוחים.

ה-FDA (המשרד הפדרלי האמריקאי) אישר את השימוש בו בשנת 1968. זאת לאחר שנתיים של בדיקות של גורמים מסרטנים על חולדות. יחד עם זאת, בשנות ה-70 גילתה ד”ר בלה טות’ כי אלאר גרם לגידולים בכבדים, ריאות, כליות וכלי דם של עכברים. כאשר נעשה בו שימוש במינון הנסבל המקסימאלי (MTD) לגברים.

בשנת 1978, המכון הלאומי לסרטן פרסם דו”ח שהסיק כי Alar הוא מסרטן ‘חלש’. ועם זאת, מחקר על דימתילהידרזין לא סימטרי (UDMH) – מוצר הפירוק הכימי של Alar מצא מתאם בין חשיפה לכימיקלים וגידולים סרטניים בחיות מעבדה.

בסופו של דבר המקרה של אלאר נבדק לעומק בשנים האחרונות, והעלה בעיה שנבעה במחקרים של ד”ר בלה טות’ ועמיתיה. בעיה שנבעה מהכמויות אותם מדדו צוות החוקרים. כמויות שאינן ריאליות בשום קנה מידה לצריכה של בני אדם שמעשנים, אוכלים או מאיידים קנאביס שבמהלך גידולו נעשה שימוש באלאר.

לסיכום

חשוב לזכור שלא כל מווסתי צמיחה לצמחים הם רעים.

ישנם מספר מווסתי צמיחה המתרחשים באופן טבעי בצמח. מווסתים אלה מסוגלים להגביר את הפוטנציאל הגנטי של צמח הקנאביס. למשל Triacontanol – ממריץ צמיחה טבעי שיכול להגדיל את היבול של גידולי קנאביס במהירות ואינו מזיק כלל.

דבר אחד שכדאי להזכיר הוא, שמחקרים שהראו את ההשפעות המזיקות של מווסתי צמיחה כללו בדרך כלל כמויות אדירות, שספק אם תוכלו לצרוך במהלך חייכם.

אחד מהמחקרים על מווסת הצמיחה אלאר Alar למשל, אשר כלל בין 133,000 ל-266,000 פעמים יותר מהכמות של ההערכה הגבוהה ביותר – לכמות הצריכה היומית המומלצת לילד בגיל הגן. מה שמעיד על כמויות לא ריאליות לצריכה לאדם מבוגר שצורך קנאביס, אשר במהלך הגידול שלו נעשה שימוש במווסתי צמיחה.

בסופו של דבר – בשימוש נכון מווסתי צמיחה יכולים לעזור לווסת ולהגדיל את יבול הקנאביס שלכם.

עוד מאמרים שיעניינו אותך

    יש לכם שאלה? צריכים יעוץ? כתבו לנו!

    איפוס סיסמה

    תוך כמה רגעים תקבל לינק לדוא״ל שלך. יש לפתוח את הלינק על מנת לאפס את הסיסמה.

    %

    חבילת חסכון

    הנחת הפריטים בחבילת החסכון תבוטל בהסרת פריט שהינו חלק מחבילת החסכון. האם להסיר את הפריט?