מה זה הידרופוניקה?
המילה הידרופוניקה מורכבת מהמילה הידרו שפירושה מים ופוניקה שמשמעותה צורת גידול. משמעות המילה הזו היא צורת גידול צמחים על מצע נטול מזינים. את החומרים המזינים הדרושים לצמח מספק המגדל באמצעות מערכת השקיה ותוספי הזנה בצורת דשנים.
הידרופוניקה זהו שם כולל לצורת גידול שניתן ליישם במגוון שיטות גידול. כל שיטה מבוססת על מצע גידול שונה שמצריך בתורו גם התאמת מערכת השקיה נכונה. לכל אחת משיטות הגידול ההידרופוניות ניתן להתאים מצעים שונים.
אל תשכחו לקחת בחשבון עלויות הקמה, משך תפעול והתאמה אולטימטיבית בין המצע לבין מערכת ההשקיה.

למה הידרופוניקה?
לחקלאות הידרופונית יש פוטנציאל רב למגר איומים רבים למערכת החקלאות העולמית. כמו שינוי האקלים, אורבניזציה מואצת, מחלות מידבקות ודלדול משאבי הטבע. יבול הגדל בחקלאות הידרופונית אינדור יכול לגדול בכל מקום על כדור הארץ, בכל עונות השנה. ללא קשר לתנאי מזג האוויר או זמינות של שטח גידול או איכות האדמה.
לחקלאות הידרופונית יש פוטנציאל לספק מזון טרי ומקומי לאזורים הסובלים מבצורות קיצוניות ואיכות אדמה נמוכה. כמו באפריקה שמדרום לסהרה. גידול יבול בסביבה מבוקרת מאפשר לטכנולוגיות אקלים מתקדמות לבצע מיטוב של המים, דשנים והאור שהצמחים מקבלים.

מיטוב המים
לדוגמא, יש חיישנים שיכולים למדוד לכל צמח וצמח את כמות הדשנים / נוטריינטים במים שהוא דורש. דבר זה נותן תובנות לחקלאים לגבי כמות המים / הדשן שאין לצמח צורך בו בכל שלב של תהליך הגידול. מכאן, חקלאים יכולים להגיע לכמות היבול המקסימלית בעלת האיכות הגבוהה ביותר. אם רק יבצעו מיטוב לכל התנאים הסביבתיים ספציפית לצמח אותו מגדלים. באמצעות השקיה מדוייקת חקלאים יכולים להפחית באופן דרמטי את כמות המים בהם הם משתמשים להשקיה. בהשוואה לחממות גידול מסורתיות, חוות הידרופוניות משתמשות ב-עד 90% פחות מים(!).

מיטוב האור
בהידרופוניקה מבצעים גם מיטוב והתאמה לכמות האור שהצמחים סופגים כדי להגיע לכמות יבול מקסימלי. קרינה פוטוסינתטית אקטיבית / בשמה הלועזי PAR היא יחידת מידה של כמות האור השימושי לצמח (פוטונים). הטווח בין 400 ל-600 ננומטר מייצג את אורך הגל השימושי לביצוע פוטוסינתזה בצמח. זאת למרות שמדענים מצאו ששיא הספיגה בצמח נמצא לעיתים ב-440 ננומטר (אור כחול) ו-660 ננומטר (אור אדום).
ניתן לייעל את כמות האנרגיה המועברת לצמחים על ידי השמטת אורכי הגל של האור שלא ייספגו על ידי הצמחים. זו הסיבה לאור הסגול הנראה לעתים קרובות זורח על צמחים בחוות הידרופוניות. זהו גם ההיגיון מאחורי הצבע בחממות. הזכוכית הירוקה בחממה מבטיחה שאור ירוק לא יחדור לצמחים כך הם מקבלים רק את צבעי הספקטרום שהם סופגים בצורה הכי קלה. מאחר ונורות גידול לד צורכות אנרגיה רבה, מיטוב האור לרמת מקסימום הספיגה בצמח מסייע להגביל בזבוז אנרגטי.

5 שיטות גידול שכולם חייבים להכיר
לפניכם רשימה מתומצתת של שיטות הידרופוניקה נפוצות
- Run to Waste – שיטת גידול בהידרופוניקה המאפשרת השקיה מדוייקת, אך בעלת רגישות גבוהה לחומציות (pH).
- Ebb & Flow / Flood & Drain – שיטה זו מאפשרת חסכון של מים ודשנים, אך מצריכה התעסקות מרובה ושמירה על כללי הדישון.
- Autopot – שיטה המאפשרת גידול משמעותי בכמות היבול, אך מצריכה מהמגדל לשמור על טמפרטורה נכונה של מיכל המים.
- שיטת NFT – שיטת גידול בהידרופוניקה שאינה מצריכה כמות גדולה של מצע גידול, אך קיימת בה סכנה לשורשי הצמח.
- אירופוניקה – שיטה המאופיינת בקצב גידול מוגבר וביבולים גדולים, אך קיים בה סיכון של ריקבון השורשים.
כל המערכות הללו בנויות מרכיבים הייחודיים לשיטת הגידול ומהרכיבים הבסיסיים עליהם מושתתות כל המערכות ההידרופוניות.
הרכיבים הבסיסיים עליהם עומדות כל המערכות ההידרופוניות הם: מיכל, מצע, מדיד מים, דשן ונורות גידול.
אנחנו ממליצים להסתייע באיש מקצוע בתחום ההידרופוניקה כאשר בוחרים מערכת הידרופונית כדי שהתוצאה הסופית תענה על הציפיה ותניב יבול מרבי.
כדאי שתכירו את תהליך הטיפול השוטף בכל אחת מהשיטות. כדי לבדוק אם השיטה שבחרתם מתאימה לכמות הזמן שברצונכם להשקיע מדי יום בטיפוח הצמחים.

הידרופוניקה בישראל
תחום ההידרופוניקה חדש יחסית בישראל. בשנות ה-70 ניתן היה לרכוש כאן עציצים הידרופוניים שיובאו מהולנד. בשנות ה-80 ארגון ״גרנות״ הקים חממות לגידול צמחי בית חשופי שורש. בשל מיעוט המידע שהיה זמין השיטה נמצאה כלא יעילה מבחינה כלכלית. זאת בזמן שבהולנד ובגרמניה השיטה התקבלה בברכה ושגשגה מאוד.
רק בשנת 1999 הוקם בישראל המרכז הישראלי להידרופוניקה. המרכז סיפק לישראלים את ההצצה הראשונה לשיטת הגידול המהפכנית. מאז ועד היום תחום ההידרופוניקה בישראל עבר כברת דרך. היום עומדים לרשות המגדלים ספקי ציוד גידול הידרו מקצועיים אשר שמחים להדריך ולהנחות לגבי הרכיבים החיוניים לבניית מערכות גידול יעילות.
כמו כן, ניתן למצוא היום בארץ מגוון סוגי דשנים ומצעים, מנורות בעוצמות שונות וציוד מקצועי להקמת חממות הידרופוניות ביתיות מהסוג המקצועי ביותר.
למגזין גידול הידרופוני >